ISOMAT проект: Пълна реставрация на емблематичната баня в Банкя

Построена преди почти 110 години от проф. Карл Хохедер, минералната баня в Банкя е първата лечебна сграда у нас. За нейното изграждане са инвестирани над 1 милион златни лева и дълго време тя държи водеща позиция на целия Балкански полуостров с впечатляващата си архитектура и модерно вътрешно устройство.

Пълната реставрация на емблематичната сграда и превръщането ѝ в модерен балнео и спа център, запазил автентичния си дух, се осъществи с най-високия клас продукти на ISOMAT. 

Isomat_обект_Банята в бакя

Под плочките се заложи на паропропусклива двукомпонентна еластична циментова хидроизолация AQUAMAT-ELASTIC, което, особено в по-натоварените зони – басейни, вани и джакузита, гарантира дълготрайния отличен вид и здравина на всички водни съоръжения.
Не е направен компромис и с качеството на лепилото – ISOMAT АК22 – специално създадено за места, които изискват силна адхезия, висока еластичност и устойчивост на влага. С увеличеното си време за работа, полимерното циментово лепило гарантира прецизност и здравина при лепенето на плочките, голяма част от които сами по себе си са произведение на изкуството. 

Пробойната и на най-добре изпълнените проекти често се явявят фугите, защото те са най-прекият път на водата. За реставрацията на емблематичната сграда изпълнителите избраха водоотблъскващата фугираща смес MULTIFILL SMALTO. Нулевата абсорбция не позволява преминаването на водата към лепилото и така запазва неговата здравина и трайност без да позволи на хлора във водата да окаже пагубното си влияние. Ефектът е гланцова крайна повърхност и дълготрайна устойчивост на цвета на фугата. 

Isomat_обект_Банята в бакя 3

Сред основните предизвикателства е да се боядисат куполите отвътре, защото са изложени на постоянна топла влага, а намирането на решение определя цялостния завършек и вид в дългосрочен план. След лабораторни тестове, е взето решение целият интериор да бъде възобновен с най-висок клас антибактериална боя ISOMAT BATH & KITCHEN. Освен, че не позволява образуването на мухъл и бактерии при висока концентрация на влага – финалът е равномерна и матирана повърхност. Стените в помещението при “мъжкия” басейн са бели и сини, а салонът с “дамския” басейн е решен изцяло в бяло. Грундирането с FLEX-PRIMER пък заздравява основата и регулира паропрокусливостта.

Isomat_обект_Банята в бакя 4

Професионален клас боя е заложен в проекта и в сухите помощения на сградата като новоизградения Виенски салон за кафе. ISOMAT PROFESSIONAL COLOR се характеризира с чудесна покриваемост и плътност и с висока устойчивост на стареене.

Предвид спецификата на проекта и наличието на подово отопление, в замазките е положена полимерната добавка ADIPLAST. Пластификаторът придава пластичност на самата замазка и влияе на линейните разширения като подобрява еластичността – така при нагряване от подовото отопление се предотвратява появата на пукнатини в замазката.

За да “блести” прецизната работа по реставрацията и възстановяването на архитектурните детайли е използван CL – CLEAN. Teчният препарат на основата на мравчена киселина почиства безпроблемно всички остатъци след ремонт – цимент, вар, мазилки и други.

Така с нов живот емблематичната минерална баня в Банкя отново е на разположение на хората.
Още от информация за нашите референти обекти може да разгледате ТУК.