Как да изберем интериорна боя: Наръчник в 5 стъпки

Най-бързият начин за освежаване на дома е боядисването и често прибягваме  към него, за да обновим дизайна и повишим усещането за уют и комфорт. Понякога обаче се пренебрегват важни моменти при избора на боя, които след това водят до незадоволителен резултат. Качествената боя не просто трябва да е с наситен цвят, а е необходимо да притежава още редица важни свойства. Ето защо ви съветваме да вземете предвид:

Покривността/ Разходът на боята

Често водени от по-ниската цена, не обръщаме внимание на разходната норма на боята. С хубавата боя ще боядисате цяло помещение със значително по-малко боя, особено ако използвате грунд, докато с по-”бюджетната” ще се наложи да повтаряте и повтаряте и накрая не само ще използвате повече боя, но и ще имате по-високи разходи за труд. Покривността е свързана с белотата, т.е. колко реално бяло има в боята, за да покрие стените, като колкото по-наситен или тъмен цвят търсим, толкова по-малко “бяло” ще има в боята. Белотата се определя от количеството титаниев диоксид. Качествените бои съдържат оптимално количество за всяка база.

Покривността на боята е свързана и с друг важен показател, а именно

Плътност и еластичност на боята

По-плътните бои имат повече пълнители, които да увеличат обема на боята без обаче да добавят качество, докато тънките бои покриват повече. Плътността се измерва в кг/л, т.е. колко тежи един литър боя. Например ISOMAT PREMIUM COLOR е само 1,46 кг/л, затова тя “изпъва” добре и покрива идеално и с малко количество боя. Трябва обаче да имате гладка, грундирана и добре подготвена основа. Боите с обемно тегло над 1,6 кг/л отиват в класа на по-плътните и, дори да ги разредите с повече вода (което не е препоръчително), ще получите по-слаба покривност и по-бледи цветове.

Друг недостатък на по-плътните бои е, че при полагането остават фини пъпки, или т.нар. “портокалова кора” (шагрен). Когато използвате наситени цветове или пък боядисвате хубави гладки стени (каквито стандартно са гипсокартонените) този ефект е изключително неприятен. От друга страна “портокаловата кора” леко прикрива неравностите в основата, затова добре трябва да прецените какъв ефект търсите. С избора на ISOMAT PROFESSIONAL COLOR си гарантирате плътна покривност дори при леки неравности върху основата.

Напоследък сред високите класове боя навлезе винилът, който дава еластичност на боята. Този показател е важен и за всички останали – покривност и изпъване, добро почистване, добро премостване на микропукнатини и покриване на недостатъци в основата и др.

 

Устойчивост на миене

Важен момент, който не трябва да пропускате, е колко устойчива на миене е боята, която избирате. Според устойчивостта си на почистване боите се разделят в три класа, като най-висок е клас 1 – него можете да почиствате хиляди пъти с препарати и груба четка без това да повлияе на покритието. Клас 2 се почиства с лек сапунен разтвор и мека четка, докато ако изберете третокласен продукт/ по-бюджетен продукт той би бил устойчив на до 300 цикъла на миене само с мека гъба и единствено с вода.
Изборът на висококачествена боя като ISOMAT PREMIUM COLOR ви гарантира над 20 хил. цикъла на миене като при необходимост може да използвате по-твърда гъба и по-агресивни препарати за почистване, които няма да нарушат цвета.

PREMIUM COLOR

Съвет: Съветваме ви при нанасяне да използвате микрофибърно мече, което не задържа много боя, защото е късокосместо, но нанася на равни слоеве, без напластяване.

ISOMAT COLOR

Съобразете помещението

Не забравяйте да съобразите избора на боя с помещението, за което тя ще е предназначена. При боядисване на бани и кухни, където има висока влажност,  заложете на високо качествената антибактериална боя ISOMAT BATH & KITCHEN, която не позволява образуването на мухъл и развитието на бактерии. Ако желаете да обновите детска стая, то заложете на екологичните бои ISOMAT PREMIUM COLOR ECO, които не съдържат амоняк и други вредни вещества и са без мирис.

FLEXCOAT

При интериори и екстериори, при които освен дълготрайния и наситен цвят държите да получите защита от дъжд/ пълна водонепропускливост и покриване на пукнатини, то заложете на първокласната хидроизолационна боя ISOMAT FLEXCOAT.

Правилен избор на грунд

При боядисване грундът често се пропуска или се борави с наличен, което представлява основна грешка, възпрепятстваща качествения резултат. Грундът е материалът, който осигурява сцеплението между боята и основата – ако боята е крайното покритие с красота, ефекти и издръжливост, то грундът е свръзката на това покритие със стената. Освен това грундът стабилизира и уеднаквява основата. Стените имат различна попивателна способност в различните си част, различна влажност, някъде има прах, а другаде е съвсем чисто – грундът е този, който изравнява тези условия и гарантира лесна работа – чудесно разливане на боята и хубава текстура при нанасяне без значение от избора на валяк.

Препоръчително е да използвате грунд и боя от една марка, а и от една серия, защото те са създадени да работят заедно в система и ще дадат най-добър резултат. 

Ако имате петна от мазнина, кафе или вино по стените, знаете, че те избиват на повърхността, без значение колко слоя боя нанесете отгоре. В този случай Ви е необходим BLOCK-PRIMER, който ще “блокира” петното и няма да му позволи да избива повече.

В случай, че искате да покриете тъмна стена с много по-светъл цвят, няма нужда да инвестирате в голямо количество скъпа боя, а е необходимо да грундирате с PRIMER-GB, който е плътен и подготвя светла, почти бяла основа за боядисване.
Избирайки грунд PRIMER PROFESSIONAL при работа с ISOMAT PROFESSIONAL COLOR си гарантирате чудесен резултат в разработената система за професионални резултати на ISOMAT.

ISOMAT PROFESSIONAL COLOR

При избора на цвят се водете от вътрешната си хармония и вкус, но съобразете светлината в помещението, а при екстериорни решения вземете предвид заобикалящата среда. 

Използвайте помощника при избор на цвят на ISOMAT, в който ще откриете пълната палитра от цветове и много идеи, съобразени с актуалните тенденции.