Хидроизолация на мокри помещения със стени на циментова основа и полагане на плочки

НЕОБХОДИМИ МАТЕРИАЛИ

SCREED-60 EXPRESS Изравнителна, бързо втвърдяваща подова циментова замазка

DUROCRET-PLUS Полимер-циментова смес за поправки и корекции с фибри

RAPICRET Бързо втвърдяваща полимер-циментова смес за поправки и корекции

AQUAMAT-FLEX Двукомпонентна, флексова циментова хидроизолация

AQUAMAT-ELASTIC Двукомпонентна, еластична циментова хидроизолация

АРМИРОВЪЧНА ЛЕНТА ЗА ЪГЛИ Армировъчна лента и готови елементи от еластичен термопластичен материал, за армиране на хидроизолационият слой при под/стена, стена/стена вътрешен и външен ъгъл, около тръби и сифони

ISOMAT AK-20 Висококачествено, флексово, полимерно, циментово лепило за всички видове плочки C2 TE S1

MULTIFIL SMALTO 1-8 Водоотблъскваща полимер-циментова фугираща смес за плочки, с порцеланов ефект

DOMOSIL-MICRO Висококачествен антибактериален силикон

 

 

I. СЪЩНОСТ НА ПРОБЛЕМА – ИЗИСКВАНИЯ

Помещения постоянно подложени на влага, като бани, санитарни помещения и т.н., трябва да бъдат надеждно защитени от проникване на вода, тъй като това може да доведе до поява на проблеми и в съседните помещения, като надуване на боята, разрушаване на шпакловката, поява на мухъл и т.н.

Хидроизолационият слой и лепилото за плочки трябва да бъдат устойчиви на постоянна влага и да бъдат дълготрайни, тъй като последващи ремонти на хидроизолационният слой са трудни и скъпи.

II. РЕШЕНИЕ

На тези изискванията отговаря системата за хидроизолиране и полагане на плочки съставена от двукомпонентна, флексова, мазана циментова хидроизолация AQUAMAT-FLEX и флексово циментово лепило за плочки ISOMAT AK-20.

AQUAMAT-FLEX образува водонепропусклива мембрана и е подходящ за полагане върху циментови основи, като бетон, циментови замазки и мазилки. Препоръчва се за полагане в помещения подложени на постоянна влага, които ще се покриват с плочки, тъй като е на циментова основа и не е необходимо допълнително грундиране между хидроизолацията и циментовото лепило.

III. ПОЛАГАНЕ

Подготовка на основата

 1. За изработване на подходящи наклони за отвеждане на водата по подовата повърхност, се използва циментова подова замазка SCREED-60 EXPRESS с разход приблизително 18 kg/m²/cm.
 2. Основата трябва да се почисти цялостно от прах, и други замърсявания.
 3. При необходимост от запълване и подравняване на циментовата основа се използват полимер-циментови смеси DUROCRET-PLUS или RAPICRET.
 4. Преди полагане на хидроизолацията цялата повърхност на основата трябва да се навлажни добре, но без да оставя вода върху нея.

Полагане на AQUAMAT-FLEX

 1. Цялото съдържанието на 25 kg торба (компонент A) се добавя към 8 kg течен еластификатор (компонент B), при непрекъснато разбъркване, до образуване на еднородна смес с консистенция подходяща за полагане с четка. Двата компонента се смесват с нискооборотен миксер (300 обр/мин).
 2. AQUAMAT-FLEX се нанася с четка, на 2-3 слоя. Необходимо е хидроизолационият слой да се армира локално в ъглите между стена/под и стена/стена, както и около тръби и сифони, посредством армировъчни ленти и готови елементи от еластичен термопластичен материал. За целта в тези зони се нанася един слой AQUAMAT-FLEX, и докато не е засъхнал, върху него се поставят съответните армировъчните елементи. След монтиране на армировъчните елементи се нанася един слой върху цялата повърхност. В последствие се нанасят още 1-2 слоя, като всеки следващ слой се полага след като предишният е изсъхнал. За да се избегне поява на пукнатини, всеки слой не трябва да надвишава 1 mm дебелина.
  Разход на AQUAMAT-FLEX: общо 2-3 kg/m².

При полагане върху повърхности при които има или се очаква поява на пукнатини или са подложени на разширения/свивания (подове със системи за подово отопление) и вибрации се препоръчва да се използва двукомпонентна еластична циментова хидроизолация AQUAMAT-ELASTIC.

Лепене на керамични плочки с ISOMAT AK 20

ISOMAT AK 20 се добавя постепенно към направната вода, при непрекъснато разбъркване, до образуване на еднородна смес. Препоръчва се за смесване да се използва нискооборотен миксер. Готовата смес се оставя за около 5 минути да „узрее“, след което се разбърква отново. Лепилото се полага равномерно върху цялата повърхност с назъбена маламашка. Плочките се фиксират чрез притискане на желаното място. Положеното лепило трябва да се покрие с плочки в рамките на 30 минути, преди повърхността на лепилото да е започнала да изсъхва.

Разход на циментово лепило: 1,5-4,0 kg/m2, в зависимост от размера на зъбите на маламашката и вида на основата.

Фугиране на плочки с MULTIFILL-SMALTO 1-8 mm

MULTIFILL SMALTO 1-8 се добавя постепенно към направната вода, при непрекъснато разбъркване, до образуване на еднородна смес. Препоръчва се за смесване да се използва нискооборотен миксер. Готовата смес се оставя за около 3 минути да „узрее“, след което се разбърква отново. Фугиращата смес се поставя чрез гумена шпакла в диагонална посока на фугите, така че да се запълнят напълно. Излишният материал се отстранява след малко чрез влажна гъба. Накрая цялата повърхност се почиства със сух плат. В случай на външно приложение, при високи температури, се препоръчва след няколко часа да се навлажнят фугите няколкократно.

Разхода на MULTIFILL SMALTO 1-8 зависи от размера на плочките и фугите.

IV. ЗАБЕЛЕЖКИ

 • Температурата по време на полагане трябва да е над +5ºC.
 • Фуги около санитарно обзавеждане се запълват и запечатват с антибактериален силикон DOMOSIL-MICRO.
 • Компонент A на AQUMAT-FLEX и AQUAMAT-ELASTIC съдържа цимент и реагира алкално с водата, поради което се класифицира като дразнител.
 • Моля, преди употреба се консултирайте с инструкциите за безопасност, посочени върху опаковките на продуктите.
 • За по-подробна информация за продуктите и начина на полагане се запознайте с Техническите спецификации.