Хидроизолация на мокри помещения със стени от гипсокартон и полагане на плочки

НЕОБХОДИМИ МАТЕРИАЛИ

SCREED-60 EXPRESS Изравнителна, бързо втвърдяваща подова циментова замазка

GB-COVER Пастообразна шпакловка и пълнител на фуги на гипсокартон

ISOMAT SL 17 Еластична, мазана хидроизолация под плочки

AQUAMAT-ELASTIC Двукомпонентна, еластична циментова хидроизолация

UNI-PRIMER Дълбокопроникващ акрилен грунд

АРМИРОВЪЧНА ЛЕНТА ЗА ЪГЛИ Армировъчна лента и готови елементи от еластичен термопластичен материал, за армиране на хидроизолационият слой при под/стена, стена/стена вътрешен и външен ъгъл, около тръби и сифони

ISOMAT AK-22 Висококачествено, флексово, полимерно, циментово лепило за всички видове плочки C2 TE S1

MULTIFIL SMALTO 1-8 Водоотблъскваща полимер-циментова фугираща смес за плочки, с порцеланов ефект

DOMOSIL-MICRO Висококачествен антибактериален силикон

 

 

I. СЪЩНОСТ НА ПРОБЛЕМА – ИЗИСКВАНИЯ

Помещения постоянно подложени на влага, като бани, санитарни помещения и т.н., които са изградени със стени или елементи от гипсокартон, трябва да бъдат надеждно защитени от проникване на вода. Тези конструкции се повлияват лесно от влагата и това може да доведе до поява на проблеми и в съседните помещения, като надуване на боята, разрушаване на шпакловката, поява на мухъл и т.н.

Хидроизолационият слой и лепилото за плочки трябва да притежават и достатъчна еластичност, тъй като основите може да бъдат подложени на движения и вибрации. Фугиращата смес за плочки, освен водоотблъскваща трябва да бъде и антибактериална за да не позволява поява на мухъл.

II. РЕШЕНИЕ

Санитарни помещения със средно натоварване

За хидроизолация на бани и влажни помещения подложени на периодична влага, като помещения в жилища, офиси и т.н., се препоръчва полагане на еластична, мазана хидроизолация без разтворители ISOMAT SL 17. След нанасяне образува еластична хидроизолационна и паропропусклива мембрана.

Не се препоръчва за помещения с постоянна влага

Санитарни помещения с голямо натоварване

За хидроизолация на бани и влажни помещения подложени на постоянна влага, като помещения в спортни комплекси, сауни, плувни басейни и т.н., се препоръчва полагане на двукомпонентна, еластична циментова мазана хидроизолация AQUAMAT-ELASTIC.

III. ПОЛАГАНЕ

Подготовка на основата

 1. Елементите изградени от гипсокартон трябва да бъдат подходящо фиксирани според изискванията за сухо строителство.
 2. Всички технологични фуги на гипсокартоновите плоскости трябва да бъдат запълнени с два слоя пастообразна акрилна шпакловка GB-COVER. Първият слой се полага по дължината на фугата, чрез мистрия или маламашка и докато е все още не е засъхнал се поставя армировъчната лента, която се притиска за да потъне напълно в слоя. След като повърхността изсъхне се нанася втори слой. След шпакловане и запълване на фугите, повърхността се заглажда с шкурка за да се подготви за полагане на хидроизолационият слой. Разход на GB-COVER: 2,0-3,0 kg, в зависимост от дебелината на слоя.
 3. За изработване на подходящи наклони за отвеждане на водата по подовата повърхност, се използва циментова подова замазка SCREED-60 EXPRESS с разход приблизително 18 kg/m²/cm.
 4. Основата трябва да се почисти цялостно от прах, и други замърсявания.
 5. Повърхността се грундира с дълбокопроникващ акрилен грунд UNI-PRIMER с разход 100-200 gr/m², е зависимост от поглъщаемостта на основата.

Върху така подготвената основа, в зависимост от предвидените натоварвания се полага съответната хидроизолация ISOMAT SL 17 или AQUAMAT-ELASTIC.

Полагане на ISOMAT SL 17

ISOMAT SL 17 се полага чрез четка или ролер на два слоя, след като грунда е изсъхнал. Необходимо е хидроизолационият слой да се армира локално в ъглите между стена/под и стена/стена, както и около тръби и сифони, посредством армировъчни ленти и готови елементи от еластичен термопластичен материал. За целта в тези зони се нанася един слой ISOMAT SL 17, и докато не е засъхнал, върху него се поставят съответните армировъчните елементи. В последствие се нанася един слой върху цялата повърхност. Вторият слой се нанася след като първият е изсъхнал.

ISOMAT SL 17 може да се положи и на един слой чрез назъбена маламашка на дебелина 3-4 mm, след което да се заглади с гладка маламашка. По този начин се постига еднаква дебелина на слоя.

Разход на ISOMAT SL 17: 1,0-1,5 кg/m², в зависимост от вида на основата

Полагане на AQUAMAT-ELASTIC:

 1. Цялото съдържанието на 25 kg торба (компонент A) се добавя към 10 kg течен еластификатор (компонент B), при непрекъснато разбъркване, до образуване на еднородна смес с консистенция подходяща за полагане с четка. Двата компонента се смесват с нискооборотен миксер (300 обр/мин).
 2. AQUAMAT-ELASTIC се нанася с четка, на 2-3 слоя. Необходимо е хидроизолационият слой да се армира локално в ъглите между стена/под и стена/стена, както и около тръби и сифони, посредством армировъчни ленти и готови елементи от еластичен термопластичен материал. За целта в тези зони се нанася един слой AQUAMAT-ELASTIC, и докато не е засъхнал, върху него се поставят съответните армировъчните елементи. След монтиране на армировъчните елементи се нанася един слой върху цялата повърхност. В последствие се нанасят още 1-2 слоя, като всеки следващ слой се полага след като предишният е изсъхнал. За да се избегне поява на пукнатини, всеки слой не трябва да надвишава 1 mm дебелина.
  Разход на AQUAMAT-ELASTIC: общо 2-3 kg/m².

Лепене на керамични плочки с ISOMAT AK 22

ISOMAT AK 22 се добавя постепенно към направната вода, при непрекъснато разбъркване, до образуване на еднородна смес. Препоръчва се за смесване да се използва нискооборотен миксер. Готовата смес се оставя за около 5 минути да „узрее“, след което се разбърква отново. Лепилото се полага равномерно върху цялата повърхност с назъбена маламашка. Плочките се фиксират чрез притискане на желаното място. Положеното лепило трябва да се покрие с плочки в рамките на 30 минути, преди повърхността на лепилото да е започнала да изсъхва.

Фугиране на плочки с MULTIFILL-SMALTO 1-8 mm

MULTIFILL SMALTO 1-8 се добавя постепенно към направната вода, при непрекъснато разбъркване, до образуване на еднородна смес. Препоръчва се за смесване да се използва нискооборотен миксер. Готовата смес се оставя за около 3 минути да „узрее“, след което се разбърква отново. Фугиращата смес се поставя чрез гумена шпакла в диагонална посока на фугите, така че да се запълнят напълно. Излишният материал се отстранява след малко чрез влажна гъба. Накрая цялата повърхност се почиства със сух плат. В случай на външно приложение, при високи температури, се препоръчва след няколко часа да се навлажнят фугите няколкократно.

Разхода на MULTIFILL SMALTO 1-8 зависи от размера на плочките и фугите.

IV. ЗАБЕЛЕЖКИ

 • Температурата по време на полагане трябва да е над +5ºC.
 • Фуги около санитарно обзавеждане се запълват и запечатват с антибактериален силикон DOMOSIL-MICRO.
 • Компонент A на AQUAMAT-ELASTIC съдържа цимент и реагира алкално с водата, поради което се класифицира като дразнител.
 • Моля, преди употреба се консултирайте с инструкциите за безопасност, посочени върху опаковките на продуктите.
 • За по-подробна информация за продуктите и начина на полагане се запознайте с Техническите спецификации.