Направа на проводимо саморазливно епоксидно индустриално подово покритие

НЕОБХОДИМИ МАТЕРИАЛИ

DUROFLOOR-C Двукомпонентно, самонивелиращо се, проводимо епоксидно подово покритие

DUROFLOOR-CV Двукомпонентен, проводим епоксиден лак

DUROFLOOR-PSF Двукомпонентен епоксиден грунд без разтворители

DUROPRIMER Двукомпонентен епоксиден грунд

 

 

I. СЪЩНОСТ НА ПРОБЛЕМА – ИЗИСКВАНИЯ

Развитието на статично електричество в подовите настилки е основен и отличителен проблем, срещан в зони като в компютърни зали, лаборатории, печатници, текстилни цехове, болници, бензиностанции, складове за боеприпаси и т.н. Наличието на електростатичен заряд на тези подове не само създава проблеми за инсталираните върху тях машини, но често е опасно за персонала, който работи там (например опасност от експлозия).

II. РЕШЕНИЕ

На тези изисквания отговаря епоксидната проводима система от епоксиден грунд, самозалепваща медна лента, двукомпонентен, проводим епоксиден лак DUROFLOOR-CV и двукомпонентно, самонивелиращо се, проводимо епоксидно подово покритие DUROFLOOR-C.

DUROFLOOR-C е двукомпонентна, цветна, епоксидна система, без разтворители, притежаваща постоянна проводимост, като по този начин не позволява да се натрупва статично електричество върху повърхността. Притежава съпротивление от 104 до 106 Ohm.

DUROFLOOR-C има високи якости, износоустойчивост и устойчивости на органични и неорганични киселини, алкали, петролни продукти, някои разтворители, отпадъци, вода, морска вода.

III. ПОЛАГАНЕ

Подготовка на основата

 1. Основата трябва да е суха (влажност под 4%) и здрава, без замърсявания, които могат да влошат адхезията на материала, като прах, масла и т.н. и защитена от поява на влага от основата.
 2. Основата трябва да се подготви чрез обработка с шлайфер, пясъкоструйка, съчмен бластер, водно бластиране и т.н., за да се отворят порите на повърхността и да се осигури правилно закотвяне и адхезия на епоксидното покритие към основта.
 3. След това основата се почиства цялостно с промишлена прахосмукачка.
 4. Подготвената основа се грундира с епоксидни грундове DUROFLOOR-PSF или DUROPRIMER.
  Разход на грунд: 200-300 g/m².
 5. След като грунда е изсъхнал, всички несъвършенства по основата (отвори, пукнатини) трябва да се запълнят с епоксидна шпакловка от DUROFLOOR-PSF смесен с кварцов пясък, с размер на частиците 0-0,4 mm (или Q35) в съотношение 1:2 до 1:3 по маса.
 6. След втвърдяване на грунда, върху повърхността се полагат самозалепващи медни ленти (проводници), под формата на мрежа с размер на квадратите поне 5 m x 5 m, като мрежата се заземява посредством периметров кабел.
 7. В последствие върху повърхността се полага проводим, епоксиден лак DUROFLOOR-CV чрез ролер, на тънък слой.
  Разход: около 200 g/m².
 8. Полагането на DUROFLOOR-C, трябва да се извърши в рамките на 24 часа след полагане DUROFLOOR-CV, но след като лака е изсъхнал.

Полагане на DUROFLOOR-C

 1. Компонентите A (смола) и B (втвърдител) са пакетирани в две отделни опаковки, в точно определено съотношение по маса. Цялото количество на компонент B се добавя към компонент A. Смесването на двата компонента се извършва за около 5 минути чрез нискооборотен миксер (300 обр./мин). Особено важно е сместа да се разбърка добре в близост до стените и дъното на опаковката, за да се постигне равномерно разпределяне на втвърдителя.
 2. DUROFLOOR-C се излива върху подовата повърхност и се разнася (разстила) на дебелина около 1,5 – 2,0 mm с гладка маламашка.
  Разход на: приблизително 1,5 kg/m²/mm.
 3. Веднага след като продукта се нивелира, повърхността се обработва с иглен валяк, за да се отстрани затвореният в сместа въздух.

IV. ЗАБЕЛЕЖКИ

 • Основата трябва да бъде бетон поне клас C20/25 или циментови замазки със съдържание на цимент минимум 350 kg/m3 и влажност под 4%.
 • В случай на полагане върху влажни основи, подготовката на основата трябва да се извърши както е посочено в техническо решение „ПОДГОТОВКА НА ВЛАЖНИ ПОДОВЕ ЗА ПОЛАГАНЕ НА ЕПОКСИДНИ ПОДОВИ ПОКРИТИЯ”.
 • Обработваемоста на епоксидните материали се влияе от тяхната температура.
 • Адхезията между последователни слоеве може да се повлияе от влага или прах.
 • Епоксидните покрития трябва да се защитят от влага за 4-6 часа след полагане. Влажността може да доведе до избеляване и/или да повлияе на втвърдяването. Избелели или невтвърдили се части от повърхността трябва да се премахнат чрез шлайф машина.
 • В случай, при които времето между полагане на последователни слоеве е по-дълго от препоръчителното или в случай на полагане върху стари слоеве, повърхността трябва да се почисти и да се обработи с шлайф машина, преди полагане на новият слой.
 • Проводимите фибри, които се съдържат в DUROFLOOR-C, предизвикват лека разлика в цвета от съответният цвят по RAL каталог.
 • DUROFLOOR-C е напълно безопасен за здравето след втвърдяване.
 • Консултирайте се с инструкциите за безопасност, посочени върху опаковката.