Направа на устойчива циментова подова замазка

НЕОБХОДИМИ МАТЕРИАЛИ

ADIPLAST Полимерна смола, подобряваща множество характеристики на циментовите смеси

 

 

I. СЪЩНОСТ НА ПРОБЛЕМА – ИЗИСКВАНИЯ

Подовете в складове, гаражи и т.н., са подложени на големи механични натоварвания и триене.

Поради това, подовите покрития в тези помещения трябва да притежават силна адхезия към основата и да са устойчиви на износване, за да не се запрашват помещенията.

II. РЕШЕНИЕ

Тези изисквания се покриват чрез полагане на циментова подова замазка с полимерна добавка ADIPLAST, придаваща голяма издръжливост и износоустойчивост.

Циментовата подова замазка с добавка ADIPLAST притежава отлична адхезия, еластичност, устойчивост на триене и водоплътност.

Необходимата адхезия на замазката към основата се постига чрез полагане на свързващ слой от цимент, пясък и ADIPLAST.

III. ПОЛАГАНЕ

Подготовка на основата

  1. Основата трябва да е здрава и чиста, без прах, мазнини и други замърсявания, стари покрития от мазилка, боя циментови разтвори, и т.н.
  2. Цялата повърхност на основата трябва да се навлажни добре, но без да оставя вода върху нея.

Полагане

  1. За подобряване на адхезията между циментовата замазка и основата се нанася свързващ слой с ADIPLAST, приготвен в съотношение цимент : пясък : ADIPLAST : вода = 1:1:0,5:0,5 по маса. Свързващият слой се нанася чрез четка, върху почистената основа.
    Полагането на циментовият разтвор се извършва докато не е засъхнал свързващият слой (мокро/мокро). При полагане върху големи повърхности, свързващият слой се нанася на секции с подходяща големина, така че циментовата замазка да се положи преди да е засъхнал. При необходимост, върху изсъхнали зони се нанася нов свързващ слой.
    Разход на ADIPLAST: около 0,25 kg/m²/mm.
  2. Направа на циментова замазка

Циментовата замазка се приготвя в следните съотношения по обем:
Суха смес: цимент към пясък = от 1:2 до 1:4
Течен разтвор: ADIPLAST към вода = от 1:2 до 1:4
Суха смес: Течен разтвор = от 1:4 до 1:4,5

Колкото по-дебел е слоят циментовата замазка, толкова по-малко е отношението цимент към ADIPLAST в сместа. ADIPLAST се добавя към направната вода необходима за забъркване на разтворите в смесителя и след това се добавя сухата смес. Готовата замазка се нанася върху пода, докато свързващият слой не е засъхнал, на дебелина 1-3cm и се заравнява и заглажда в последствие.
Разход на ADIPLAST: 0,5-1,0 kg/m²/cm.